Value Management Network

Vállalkozásindítási mentorprogram 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással

Hosszú ideje azon gondolkozol, hogy ideje elkezdeni vállalkozni, de nincs meg az ahhoz szükséges pénzügyi háttered? Akkor az a jó hírünk van, hogy eljött a Te időd! Ahogy korábbi években ismét meghirdették a vissza nem térítendő vállalkozóvá válási támogatást, amely idén talán minden eddiginél szabadabb feltételeket biztosít arra, hogy vállalkozó lehess. Szóval, ha van egy jó ötleted, akkor tarts velünk és mutatjuk a részleteket!

Idén szeptemberben nem csak a VMN indítja el vállalkozói mentorprogramját, hanem az állam is meghirdette a Vállalkozó START II. program vissza nem térítendő támogatását. A jó hírünk az, hogy akár egyszerre mind a két programban részt vehetsz ugyanis a kettő tökéletesen kiegészítik egymást. Az állam által meghirdetett támogatás általános célja, hogy ösztönözze a vállalkozói aktivitást és ezáltal támogatja új vállalkozások létrehozását, amelyet a VMN Mentorprogramja azzal egészít ki, hogy segít megtalálni a piacképes ötletet és a jövőben fenntarthatóvá tenni a vállalkozást. 

Az állam által kiírt pályázaton azok a magánszemélyek vehetnek részt, akikben van elegendő vállalkozói szemlélet és új, piacképes vállalkozás indítását tervezik. A pályázathoz a pénz mellett tartozik egy mentorálási folyamat, amelyben a résztvevők segítséget kapnak üzleti tervük elkészítéséhez, valamint különböző ismeret- és készségfejlesztési tanácsadáson vehetnek részt. Az állami pályázatot tökéletesen kiegészíti a VMN STARTER mentorprogramja, amely egy év alatt segít elmélyülni a vállalkozási alapismeretekben és fenntarthatóvá tenni a vállalkozást egészen a célkitűzéstől, a közösségi média és egyéb felületeken történő kommunikáción, márkaépítésen át az üzleti kapcsolatok kialakításáig. 

Hogyan és mire használható fel a pénz?

A program maximum 4,5 millió vissza nem térítendő támogatásból áll, amelyből 3 millió forint bérekre és járulékokra fordítható, mint például alkalmazottak vagy saját magad fizetése, a fennmaradt 1,5 millió forint pedig eszközbeszerzésre – laptop, telefon, irodai eszközök, stb. – és cégalapításra – ügyvédi költségek, könyvelés, stb. -fordítható. Fontos megjegyezni, hogy árukészletre a támogatási összeg nem fordítható!

Kiknek szól az állami pályázat? Ki pályázhat?

Mint korábban már említettük, idén talán az eddigi legkedvezőbb feltételek mellett vehetnek részt magánszemélyek az állami pályázaton. A felhívás alapján a programban azok a 18 és 64 év közötti magánszemélyek vonhatók be, akik:

  • vállalkozói szemlélettel, piacképes vállalkozói ötlettel rendelkeznek,
  • vállalkozói alapkompetenciáik felmérése érdekében alkalmazott vállalkozói kompetenciatesztet eredményesen kitöltötték, a személyes elbeszélgetés során vállalkozási ötletük, attitűdjük alapján támogathatónak bizonyultak,
  • minimum 8 általánost végzett magyar állampolgárok,
  • magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek,
  • más vállalkozásban többségi tulajdonnal NEM rendelkeznek,
  • más vállalkozásnak nem vezető tisztségviselői.

FIGYELEM: nem támogathatóak a hazai vagy európai uniós forrásokból megvalósuló vállalkozóvá válást támogató programok keretében korábban támogatásban részesülők.

Hogyan néz ki az állami pályázati program?

Az első szakasz a programra való jelentkezéstől a tervezett vállalkozás megalapításáig tart. A programra való regisztráció 2023. augusztus 1. napján indul, amelyre érdemes minél korábban leadni jelentkezésed az online regisztrációs űrlapon keresztül. 

Regisztráció után egyfajta alkalmassági felmérésként felmérik a pályázók felkészültségét, motiváltságát. A felméréshez a pályázóknak ki kell tölteniük egy kompetenciatesztet, majd egy személyes elbeszélgetésen vesznek részt, ahol részletesen be kell mutatniuk vállalkozásindítási terveiket és ötleteiket. 

Az alkalmasnak ítélt pályázókkal megkötik a programba vonási szerződést, amely után a résztvevők 90 órás online csoportos vállalkozói alapképzésben és 6 óra személyes konzultációban, tanácsadásban részesülnek. Ez alatt az idő alatt kidolgozzák a vállalkozás üzleti tervét, amelyet követően a pályázó megalapíthatja vállalkozását. 

Az első szakasz sikeres teljesítését követően a vállalkozásindítása előtt álló pályázó, személyre szabott tanácsadásban és mentorálásban részesül, majd ezt követően válik jogosulttá a vissza nem térítendő támogatásra. 

A támogatott pályázók legfeljebb 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhatnak fel induló vállalkozásuk megalapítására, fenntartására, fejlesztésére, személyi jellegű bér-és járulékköltségek, valamint eszközbeszerzésre és szolgáltatások igénybevételére, továbbá az elfogadott üzleti terv megvalósításával összefüggő kiadásokra. 

A projektidőszak első 12 hónapját követően újabb 12 hónapos fenntartási időszak veszi kezdetét, amelyre a pályázatban résztvevő vállalkozó visszavonhatatlan kötelezettséget vállal. Tehát a vállalkozást (egyéni vállalkozás, Kft., Bt., stb.) a program kezdetétől számított 2 évig szüneteltetés nélkül működtetni kell.

Szeretnél vállalkozó lenni? Segítünk!

Ha nem szeretnél egyedül lenni a folyamat során vedd fel velünk a kapcsolatot az info@vmn.hu címen és végigkísérünk a folyamaton! Kérdés esetén kollégáink állnak rendelkezésedre a fent megadott email címen! Sikeres pályázat elnyerése után és a VMN STARTER mentorprogramban való részvétel esetén egy éven keresztül segítünk neked fenntarthatóvá és sikeressé tenni a vállalkozásod!

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is