Value Management Network

„Egy munkáltató nem kér pénzt az alkalmazottól!” – légy körültekintő álláskeresés közben

Az online világ hatalmas lehetőségeket teremt az álláskeresők és kínálók számára egyaránt. Sajnos a közösségi média platformokon működő munkalehetőségek csoportokban egyre több csalás történik, amelyekre kiemelten fontos felhívni a figyelmet. Szeretnénk, hogy minden álláskereső tisztában legyen ezekkel a veszélyekkel, és megfelelő óvintézkedéseket tegyen annak érdekében, hogy ne váljon áldozattá.

Vállalatunk új szolgáltatásként bevezette a munkaerő-toborzást, melynek keretein belül 19 megyei, plusz egy budapesti álláskereső csoportot tart fenn annak érdekében, hogy az álláskeresők díjmentesen találhassák meg a számukra megfelelő pozíciót. Csoportjaink jelenleg összesen közel 40 ezer tagot számlálnak és az elmúlt időszakban több alkalommal lettünk figyelmesek arra, hogy nem valós munka vagy egyéb ajánlatokat tesznek közzé különféle hirdetők, jellemzően robotok vagy Multi Level Marketing (MLM) hirdetők. Fontos megjegyezni, hogy az MLM egy hasznos és működőképes értékesítési forma lehet, de az ilyen jellegű posztoknak nem a munkalehetőségek között van a helye.

Az ilyen jellegű posztok ellen a Facebook kiváló lehetőségeket nyújt különféle automatikus moderáció beállításaival, amelyek sok esetben kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy tökéletesen kiszűrhessük a csalásokat. Jelen cikkünkben összeszedtünk néhány gyakori csalási módszert, hogy segítsünk felismerni és ezáltal elkerülni a veszélyeket:

  • Nem racionális bérajánlat: Csalók gyakran posztolnak hamis álláshirdetéseket, amelyek túl vonzó, irreálisan magas fizetést és egyéb előnyöket ígérnek. Ezek a hirdetések a valóságban nem létező munkákat takarnak, és céljuk általában a személyes adatok megszerzése vagy pénz kicsalása vagy éppen egy MLM hálózat hirdetése.
  • Pénzügyi csalások: Egyes csalók előre fizetést kérnek vagy különféle termékeket kínálnak megvásárlásra, mint a munkaerő közvetítés, különféle képzések vagy termék/szolgáltatás alapú eszközök megvásárlása és továbbajánlása. Ezután sok esetben eltűnnek, és semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak. Vigyázzunk az előleg fizetésével, és mindig végezzünk alapos kutatást a vállalat vagy az egyén hitelességéről. Az javasoljuk, hogy lehetőség szerint soha ne fizess a lehetséges munkaadónak vagy közvetítőnek!
  • Személyes adatok kinyerése: Csalók gyakran kérhetik az álláskeresőktől a személyes adataikat, például a személyazonosságot igazoló dokumentumok másolatát vagy a bankszámla információkat. Ezeket az adatokat a csalók arra használhatják, hogy visszaéljenek azokkal vagy pénzt emeljenek le a bankszámládról. Az önéletrajzban feltüntetett elemeken túl ne adjunk ki plusz információkat, valamint az okmányaink másolatát és bankszámlaszámunkat is csak szerződéskötéskor adjuk meg a leendő munkáltatónak!
  • Távoli állások: A távoli munkalehetőségek egyre népszerűbbek a digitális korban. Azonban a csalók gyakran kihasználják ezt a trendet, és hamis távmunka lehetőségeket kínálnak. Ezeknek a csalásoknak a célja a személyes adatok megszerzése vagy a munkavállalóktól előre fizetés kicsalása vagy különféle MLM hálózatokhoz való toborzás.

Annak érdekében, hogy időben felismerd és elkerüld, hogy csalás áldozata légy összegyűjtöttünk néhány tippet! Hogyan kerülheted el ezeket a csalásokat és védekezhetsz a közösségi média veszélyeivel szemben? Íme néhány hasznos tipp:

  • Végezz alapos kutatást: Mindig végezz alapos kutatást a munkáltatóról vagy a vállalatról, hirdetőről, mielőtt bármilyen személyes adatot megosztanál vagy pénzt fizetnél előre. Ellenőrizd a vállalat weboldalát, keresd meg őket a Google-ben, és olvass visszajelzéseket más emberektől, akik már dolgoztak velük.
  • Vigyázz a személyes adatokkal: Soha ne ossz meg olyan személyes adatokat, amelyek nem szükségesek az álláskereséshez. Például soha ne add ki a személyazonosságot igazoló dokumentumaidat vagy a bankszámla információkat. Legyél óvatos a telefonszámod, e-mail címed és lakcímed megadásával is.
  • Gyanús ajánlatok: Legyél óvatos, ha egy állás túl jól hangzik, vagy ha valaki előre fizetést kér egy szolgáltatásért. Ha valami gyanús vagy irreálisnak tűnik, valószínűleg csalásról van szó. Az ilyen ajánlatokat kérünk, hogy jelentsd az adminisztrátoroknak! 
  • A közösség ereje: Használd a közösség erejét az információk megosztásához. Ha észreveszel egy gyanús álláshirdetést vagy csalási kísérletet, jelezd a közösségnek, hogy mások is tudjanak róla, és elkerülhessék a veszélyt.

Az online világ rengeteg lehetőséget kínál az álláskereséshez, de sajnos veszélyeket is rejt. Tartsd szem előtt ezeket a tippeket, és mindig legyél körültekintő az álláskeresés során. A biztonságod az elsődleges fontosságú, ezért mindig gondold át alaposan az online interakciókat és légy óvatos a személyes adatok megosztásával.

További jó és biztonságos álláskeresést kíván a VMN csapata!

Forrás: kiemelt kép

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is