Value Management Network

Miért érdemes márkát építeni? Összeszedtünk nyolc meggyőző érvet a márkamarketing mellett!

A márkaépítés egy vállalkozás számára kiemelten fontos dolog a versenyképesség és hosszú távú siker elérésének majd fenntartásának szempontjából. Egy jól felépített márka nem csak a termékeket vagy szolgáltatásokat azonosítja, hanem emlékezetessé és kiemelkedővé teszi a vállalkozást a versenytársak között. Marczinka Mátyás a Value Managemant Network alapítója röviden bemutatja, hogy miért olyan fontos a márkaépítés minden vállalkozás számára, és milyen előnyei lehetnek a saját márkának.

Naponta számtalan márka jön velünk szembe az utcán, a közösségi médiában és más egyéb felületeken keresztül, amelyek különféle termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak számunkra. De mitől is lesz egy márka kiemelkedő a tömegből és miért kerül egy ismert logóval ellátott márka sokkal többe, mint egy hasonló minőségű piacon lévő társa? 

Gondolhatunk itt élelmiszerekre, háztartási cikkekre, autómárkákra vagy bármilyen termékre és szolgáltatásra. A márkák elsőszámú küldetése, hogy jó ügyfélélményt érjenek el ügyfeleiknél vagy vásárlóiknál, amely után azok szívesen visszatérnek hozzájuk. Többek között az ügyfélélményt képzi a harmonikus berendezés, kedves kiszolgálás, minőségi szolgáltatások vagy termékek. Természetesen mindezt egy márkanélküli vállalkozó is képes teljesíteni, de sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az ügyfél idővel elfelejti a vállalkozót, mert nem voltak egységes arculati elemek, amelyekkel az ügyfél minden esetben találkozott volna, hogy azokat megjegyezze és azonosítsa. 

Ez az azonosítás szolgál többek között arra is, hogy az ügyfél könnyebben képes legyen ajánlani a vállalkozót és telefonjában ne csak úgy mentsen el, hogy „Pista az asztalos”. Mindemellett az ajánlást fogadó félben már az első pillanatban szimpátiát és bizalmat válthatsz ki azzal, ha van egy egységes megjelenésed, amely visszatükröződik a közösségi média felületeken, honlapon és egyéb offline elemeken, mint például cégtáblák, szerződések fejlécei, névjegy, stb.. Ha éppen most indítod a vállalkozásod vagy márkaarculatod újratervezésén gondolkozol, akkor mindenképpen jó helyen jársz, ugyanis ügynökségünk számos szolgáltatással és mentorprogrammal áll rendelkezésedre, hogy az ügyfeleid vagy vásárlóid mindig visszatérjenek hozzád. 

Mire jó még a márkaépítés?

1. Segít a bizalom és hűség kialakításában! Egy megbízható és elismert márka kiépítése segít növelni a vásárlók bizalmát a vállalkozás iránt. Az emberek inkább vásárolnak olyan cégektől, melyet ismernek és megbíznak benne. A hűséges vásárlók szívesebben térnek vissza, és nagyobb valószínűséggel ajánlják ismerőseiknek azt a vállalkozót, amely kiépített márkával rendelkezik, ezáltal további ügyfeleket szerezhetsz vállalkozásodhoz. 

2. Megkülönböztető erőt fejt ki. A piacon való túlélés és a versenyben való előrelépés szempontjából kiemelten fontos, hogy egy vállalkozás kiemelkedjen a tömegből. Egy jól definiált márka segítségével könnyedén megkülönböztethetővé válhatunk a konkurensektől, és felkelthetjük a vásárlók figyelmét a termékeinkre vagy szolgáltatásainkra. A vásárlók hűségét is megszerezhetjük, ha a márka a valóságnak megfelelően kommunikálja az értékeit és ígéreteit.

3. Hozzájárul az érték és identitás megteremtéséhez! Egy jól felépített márka az üzleti értékeket és az identitást hordozza magában. A márkaépítés során meghatározhatjuk a vállalkozás küldetését, vízióját és értékeit, és ezt kommunikálhatjuk a célcsoport felé. Az emberek könnyebben azonosulnak olyan márkákkal, amelyek értékeikben és elképzeléseikben hasonlítanak rájuk, így erős kapcsolatot teremthetünk a vásárlókkal.

4. Gyorsabban kialakulhat az árprémium elérése! Jó hírű és megbízható márkaként a vállalkozásnak lehetősége nyílik az árprémium elérésére. A vásárlók hajlandóak többet fizetni olyan termékekért vagy szolgáltatásokért, amelyek mögött erős és megbízható márka áll. Ezáltal a magasabb profitot is elérhetjük.

5. Ösztönöz az innovációra és bővülésre! A márkaépítés ösztönözheti a vállalkozást az innovációra és az új termékek, szolgáltatások bevezetésére. Ha a márka pozitív és erős, a vásárlók nagyobb valószínűséggel kísérleteznek az új kínálattal. Az ügyfelek már megszokták a minőséget és az értéket, így nagyobb esély van rá, hogy az új termékek is sikeresek lesznek.

6. Növeli a vállalati összetartást és erősíti motivációt! A márkaépítés nem csak a vásárlók, hanem a vállalat belső környezetére is hatással van. Egy erős márka azonosítása segíti a dolgozókat azon értékek és célok mögött, amelyeket képviselniük kell. Ez növelheti a dolgozók elkötelezettségét és motivációját a cég sikerének érdekében.

7. Megkönnyíti az üzleti kapcsolatok kialakítását! A márkaépítés nem csak a vásárlókat, hanem az üzleti partnereket és befektetőket is vonzza. Az erős márka jelzi az értéket és a stabilitást, így a potenciális befektetők és partnerek nagyobb valószínűséggel állnak be együttműködésre.

8. Krízisellenálló képességet alakít ki! Egy jól felépített márka segít az esetleges válságokkal szembeni ellenálló képesség kialakításában. Ha a márka erős és hűséges vásárlóbázissal rendelkezik, az segíthet a vállalkozásnak átvészelni a nehéz időszakokat és visszanyerni a piaci pozícióját.

Összességében, a márkaépítés kulcsfontosságú minden vállalkozás számára. Nem csupán egy logó vagy név, hanem az ügyfelekkel, partnerekkel és dolgozókkal való kapcsolat alapja. Egy megbízható, pozitív és erős márka hozzájárulhat a hosszú távú sikerhez és a fenntartható növekedéshez a versenypiacon.

A cikkben felhasznált képek forrását ide kattintva érheted el. Továbbá eleget téve törvényi kötelezettségeinknek ezúton tájékoztatunk, hogy jelen cikkünkben reklámnak minősülő termékmegjelenítés található. Ha felkészültél a márkaépítésre, akkor bátran vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot az agency@vmn.hu címre írt levélben!

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is